Voeding

Copyright © 2013 by Shih Tzu Amarantha’s

Hier bij Amarantha’s hebben we verschillende soorten voeding gehad. Net als een hoop andere mensen hadden ook wij vaak problemen met voeding. De ene deed het goed op dit merk, de ander op dat. Uiteindelijk zijn we iets dieper in het onderwerp “voeding” gedoken en kwamen uiteindelijk uit op een combinatie van brokken met  Barf en  KVV.
Wij hebben ervoor gekozen om onze honden een combinatie van brokken en vlees te geven en hier doen onze honden het het beste op.
We zijn een groot voorstander van het voeren van vlees maar adviseren mensen wel om dit in combinatie met brokken te doen. Een hond die ALLEEN vlees eet (dus vlees, spieren, botten en organen) kan een tekort aan voedingsstoffen krijgen. Om correct en alleen te barfen moet je heel goed kijken naar de verhouding van vlees met botten, spieren organen en verschillende groente en koolhydraat soorten  samen met aanvullende voedingssupplementen.
Om dit  goed te doen moet je veel kennis en ervaring hebben met voeding, dat leer je niet in 1 dag.
Steeds vaker horen wij van studies over de effecten van het voeren van alleen vlees op lange termijn en hieruit blijkt dat op lange termijn honden een tekort kunnen opbouwen wat betreft bepaalde voedingsstoffen.

Er zullen altijd nieuwe studies volgen en meer informatie beschikbaar komen wat betreft de voeding van honden. Deze pagina zullen we dan ook in de gaten houden en updaten indien nodig.

Wat is KVV?
KVV is gemalen vlees,organen en botten waar ook alle voedingsstoffen inzitten die je hond nodig heeft.
In sommige KVV merken zit ook helemaal geen vorm van granen en/of rijst. Het is algemeen bekend dat sommige honden allergisch kunnen reageren op granen en/of rijst.

Dit zijn een aantal van de merken KVV vlees die onze hondjes krijgen. Er zijn enorm veel soorten en merken op de markt. Zoek uit welk merk jou hond het lekkerste vind en waar deze het beste op reageert.
Carnibest
Haaksbarf
Shaweka
Alaska
Tamro
Naturis

Wat informatie over brokken:
Twee soorten brokken.

Op de markt zijn twee soorten brokken: geperste brok en geëxpandeerde brok. Deze laatste is vervaardigd onder hoge temperaturen, hierdoor gaan veel essentiële voedingsstoffen verloren.
Welke brok u ook voert ze hebben twee dingen gemeen:
Ten eerste zijn ze op de markt verschenen voor het gemak van de eigenaar, niet voor de gezondheid van je huisdier. Niets is makkelijker dan een handje brokken in een bak strooien of een blikje opentrekken. Op de verpakking staat immers dat er alles in zit, dus hoef je nergens meer aan te denken.
Ten tweede, en dat is misschien nog wel het belangrijkste, een brok of blik is onnatuurlijk voor je hond. Zoals ik al eerder vertelde is je hond een carnivoor, dus gemaakt om vlees te eten, bij voorkeur rauw, zodat zoveel mogelijk van de natuurlijke bestanddelen bewaard blijven.
Productieproces brokken en blikvoeding
Brokken en blikvoeding worden zodanig geproduceerd dat goede, essentiële voedingsstoffen die in vlees zitten verloren gaan. Na de bereiding zijn er aanzienlijk minder bestanddelen over waar je hond wat aan heeft. Om het voer weer op een acceptabel niveau te krijgen, worden vervolgens kunstmatig vitaminen, mineralen en andere preparaten toegevoegd. Dezelfde bestanddelen waarvan er in het productieproces veel verloren zijn gegaan!

Tot slot, het is zowel voor de producent als de consument allebei handig als de voeding lang houdbaar is. Om de houdbaarheid te verlengen worden conserveringsmiddelen toegevoegd. Hiervoor worden dezelfde producten gebruikt die ook terug te vinden zijn in bestrijdingsmiddelen (o.a. BHA en BHT). Op de verpakking worden deze toevoegingen vaak onder een verzamelnaam genoemd, zoals “door de EG goedgekeurde anti-oxydanten”.
Opgeteld staat brok- en blikvoer wel erg ver af van wat uw huisdier in de natuur zou eten…

Waarom essentieel?
De hond is een carnivoor. Een carnivoor wil zeggen dat het hele maag-darmstelsel ervoor is gemaakt om vlees te verwerken en te verteren. Een carnivoor is een dier dat een spijsvertering heeft voor het opnemen en verteren van dierlijke vetten en eiwitten. En niet om granen en droog gekookt vlees te eten. Wij zien een wolf in de natuur tenslotte ook geen maaltijd koken…

Kunstmatig voer maakt de spijsvertering van een carnivoor lui. Dit heeft als belangrijke consequentie dat de weerstand van het dier ook niet gevraagd wordt optimaal te presteren. Het eten wordt op een presenteerblaadje aangeboden en bevat misschien de juiste bouwstenen, maar niet in de juiste, natuurlijke samensteling, zodat de weerstand wordt verlaagd.
En een verlaagde weerstand vertaalt zich in allerlei klachten die wij aanduiden als ‘typische’ huisdierkwalen: doffe vacht, veel verharen, of zelfs jeuk, hotspot diarree enz. Niet leuk voor je hond en niet leuk voor jou.
Als de hond of kat niet optimaal te eten krijgt, kan hij zich ook niet lekker voelen. Wij mensen worden ons er ook meer en meer van bewust dat gezonde voeding essentieel is voor onze gezondheid, hoe we ons voelen en wat we presteren. Waarom gunnen we dat niet ook aan onze hond.
Wij voeren dan ook altijd vlees naast onze brokken en dat werkt voor onze honden het beste.

KVV merk Alaska en een zak Lamshart.
kvv1

_____________________________________________________________________________________________________________________

Copyright © 2013 by Shih Tzu Amarantha’s