Oogverzorging

De ogen van een Shih Tzu kunnen erg gevoelig zijn en vragen daarom veel verzorging. Veel Shih Tzu’s hebben last van traanstrepen. Dit is makkelijk te zien omdat het vaak donkere bruin tot rode strepen op de snuit achterlaat, het is plakkerig en het stinkt.
De ene Shih Tzu heeft hier meer last van dan de andere.
Wanneer je Shih tzu hier last van heeft, al is het maar een klein beetje, dan is het raadzaam om de oogjes regelmatig schoon te maken.
Dit kan je doen met gekookt water wat je hebt laten afkoelen. Wanneer dit niet werkt kun je altijd afgekoelde kamille thee proberen.
Kamille staat bekend om zijn rustgevende en verzorgende werking en werkt vaak heel goed.
Je doet gewoon wat (afgekoeld) water of kamille thee op een watje en wrijft dat over de vieze plek op de snuit. Als er een klein beetje water of kamille thee in het oog komt is niet zo heel erg, je moet tenslotte ook goed de ooghoeken meenemen.
Bij Shih Tzu die zijn kortgeknipt moet je er ook goed op letten dat het haar wat weer aangroeid op de snuit niet in het oog groeit. Zorg er daarom dus voor dat het haar in die omgeving kort blijft of niet in het oog komt. Dit kan ook ontstekingen veroorzaken.

verzorging_oog_vies verzorging_oog_schoon
Een Shih Tzu met traanstrepen en vieze ogen. Een Shih Tzu met geen traanstrepen en schone ogen.

Naast kamillethee en water zijn er verschillende producten op de markt verkrijgbaar voor het schoonmaken van de oogjes en het weghalen van de traanstrepen. Vergeet niet dat het ene product beter werkt bij jou hond dan het ander, en dat ieder hond verschillend is.
Wanneer je hond na verschillende producten nog heel erg traanstrepen/ ontstoken oogjes heeft en veel knipperd met de ogen dan is het raadzaam om eens een Specialist op het gebied van oogaandoeningen te bezoeken. Deze kan dan kijken of de hond een oogaandoening heeft zoals bv Distichiasis ( meer hierover op de pagina Gezondheid)
Zo’n Specialist is o.a. te vinden in de Faculteit der Diergeneedkunde te Utrecht en anders wil je dierenarts je wel de gegevens van een specialist wijzen.
__________________________________________________________________________________________________________
Sommige Shih Tzu hebben veel wit in de ogen, belangrijk is om dit niet te verwarren met een oogafwijking want dat is het niet. Veel wit in de ogen is ongewenst bij het ras maar is geen ziekte of afwijking. Wanneer een jonge Shih Tzu pup wat meer wit in de ogen heeft, wil dit nog niet zeggen dat dit zo blijft. Bij sommige trekt het wel naarmate ze ouder worden. Maar soms heb je ook puppen met donkere ogen, die uiteindelijk wat meer wit gaan tonen.

verzorging_oog_wit verzorging_oog_donker
Een shih tzu pup met wat meer wit in de ogen. Een shih tzu pup met goede donkere ogen.

__________________________________________________________________________________________________________
meer info volgt.

Copyright © 2019 by Shih Tzu Amarantha’s