Gebitsverzorging

De tanden van een Shih Tzu kunnen soms erg slecht zijn. In sommige afstammingen en bij sommige honden zie je sneller dat de tanden vies worden en uitvallen dan bij andere.
Maar het is slim om regelmatig de tanden van je Shih Tzu te poetsen zodat ze schoon en sterk blijven.
Ook zorg je hiervoor dat ze minder snel tot geen last van tandsteen krijgen en dus ook minder snel of geen problemen met ontstoken tanden en tandvlees.
Er zijn op de markt verschillende producten hiervoor te krijgen. Hondentandpasta en een hondentandenborstel werkt vaak al goed. Een kleine kindertandenborstel kan een goede vervanger zijn op een te grote hondentandenborstel.
Gebruik GEEN tandpasta waar fluoride in zit, dit is namelijk giftig voor honden.
Wanneer je hond tandsteen heeft is dit niet meer weg te poetsen. Wel kun je dit laten schoonmaken bij je dierenarts.

verzorging_gebit_vies verzorging_gebit_schoon
De gele plekken op de tanden zijn tandsteen. Een correct en schoon gebit.

Het complete gebit wisseld tussen de 3 en 7 maanden. Dan vallen alle tanden en kiezen eruit en daar komen nieuwe voor in de plaats.
Bij een hond die wisseld moet je goed opletten dat de tanden er ook allemaal uitkomen op ten duur. Soms blijft een tand zitten en komt deze dus dubbel te staan. Let hier goed op en wanneer je ziet dat de tand loszit, mag je best eens helpen door er een beetje aan te wiebelen.
Op deze manier kan de tand wat sneller los gaan zitten er eruit vallen. Ga niet zelf teveel lopen trekken want dan kan je de hond onnodig pijn doen.
Wanneer je Shih Tzu 8 maanden is en er nog een tand dubbel zit, is het raadzaam naar de dierenarts te gaan zodat de tand verwijderd kan worden. Anders heb je kans dat het gebit niet goed gaat staan.

verzorging_gebit_dubbel
De pijl op deze foto wijst een hoektand aan die dubbel is. Deze hoektand zit al los, maar moet er nog uitvallen terwijl de nieuwe, permanente hoektand er al is.

Copyright © 2019 by Shih Tzu Amarantha’s