Karakter

Bo-knuffelAls we het nu gaan hebben over het karakter van de Shih Tzu, dan kan ik u vertellen dat deze zonder enige twijfel uniek is. Nu zult u wel denken, ja dat is makkelijk gezegd voor iemand waarvan de Shih Tzu het lieveling ras is.
Misschien ben ik wel bevooroordeeld. Niet dus.
Als men een Shih Tzu ziet in mijn huis, staan ze vaak verrast van hun enthousiasme jegens andere mensen.
Zij hebben soms zelfs liever mensen om hen heen dan andere honden. Nou betekend dit niet dat zij andere honden niet accepteren.
In tegendeel juist.
De Shih Tzu past zich aan in elk liefderijk gezin, ongeacht wat er verder nog aan andere dieren aanwezig is.
Lange wandelingen maken vinden ze over het algemeen heerlijk, en wanneer wij uitgeput zijn, kan de Shih Tzu je nog aankijken met een blik van ” Nu al moe? Kom op zeg!”
Ook meegaan naar winkels of op visite is absoluut geen probleem. Het grootste voordeel is dan wel dat ze bijna niet blaffen.
Een Shih Tzu is wel waaks en kan aanslaan wanneer er bezoek voor de deur staat, maar die ene inbreker wegjagen doen ze absoluut niet. Ze maken alleen hun baas erop attent dat er bezoek aankomt en het bezoek dat dit wel hun terrein is, en zullen je daarna met open armen, of beter gezegd kwispelende staartjes, ontvangen.

Wanneer u een Shih Tzu pup in huis haalt zal hij of zij binnen een paar dagen in een afgod veranderen.
Het hele gezin, inclusief het konijn dat je buiten hebt, zullen na verloop van tijd gaan behoren tot zijn of haar bezit.
Of zoals M.F.M. Poot- Mudde schreef in haar boek “het klein geluk”
” U bezit niet de Shih Tzu, de Shih Tzu bezit u!”
En dat is iets waar ze gelijk in heeft, maar het hoort eigenlijk niet zo natuurlijk.

Het hele gedrag van de Shih Tzu hangt af van de manier waarop u de hond benaderd.
Of u hem als huisvriend of als huisdier benaderd. Maar wat u ook doet. Uw Shih Tzu zal uw huisvriend zijn. Of nog beter…. Uw meester(es)
Weliswaar een hele lieve, rechtvaardige meester, maar toch uw meester.
Tenminste…. Als u hem de opvoeding geeft die hij behoort te krijgen en die hij ook nodig heeft.

In de puppie tijd van de Shih Tzu neemt hij zich vaak al een houding aan, een hele superieure houding. Deze houding zullen ze hun hele leven behouden. Dat is iets wat ze horen te hebben.
Ook aan intelligentie ontbreekt de Shih Tzu niets. Hij kan van alles leren. Maar of hij dat ook in de praktijk brengt hangt er maar net vanaf of hij daar zin in heeft of niet. Vaak worden de shih tzu, door deze combinatie bestempeld als “oer dom”.
Maar dat is absoluut onterecht! Zij zijn immers de keizer in hun paleis. En u als eigenaar, bent gewoon een dienaar, of een sloofje beter gezegd. Geef hem hiertoe de kans, en hij zal zich er volledig naar gedragen, want het is een blijft een hond.

Uiteraard mag je nooit zo over je heen laten lopen door je hond, dat spreekt voor zich. Je Shih Tzu zou dan een regelrechte tiran worden en dat is absoluut niet de bedoeling.
Ook een Shih Tzu kent de rangorde, en als hij die eenmaal in uw huis weet, zal hij zich daar ook netjes aan houden.
Ondanks hun unieke karakter moet ook de shih tzu een consequente opvoeding hebben. Nee is nee, en ja is ja.
Zolang je de Shih Tzu maar wel in zijn waarde laat natuurlijk.
Maar denk nu niet als hij een van uw oude schoenen heeft ” ach het is maar een oud ding” want dan zal hij ook uw nieuwe mooie tas van Versace kapot scheuren.
Maar op de momenten dat u uw Shih Tzu op zijn kop geeft, reageert hij of… door in elkaar te kruipen alsof hij iets verschrikkelijk heeft gedaan. Aansteller. Of hij kijkt u aan met zo`n minderwaardige blik van ” Je denkt nu wel dat je de baas bent, maar het steld helemaal niets voor hoor!”

Als de Shih Tzu met zaken bezig is die veel interessanter zijn dan u, dan zal hij Oost-Indisch doof worden.
Hij hoort dus alles wat hij wil horen. Dit betekend niet dat uw Shih Tzu niets kan leren. Veel Shih Tzu hebben tenslotte prijzen behaald bij bijvoorbeeld behendigheid. Maar zoals ik al eerder zei. Hij moet daar maar net zin in hebben…..
Maar als u echt iets van uw Shih Tzu verwacht, dan zal hij over het algemeen netjes naar u luisteren, en belonen met bijvoorbeeld snoepjes kan van essencieel belang zijn bij het trainen van uw Shih.

De Shih Tzu valt onder de categorie Gezelschapshonden, en is een Rashond uit Rashondengroep 9.
Dat betekend dat hij dus is gefokt op gezelschap van een mens. En laat dat nou net het geen zijn waar hij dol op is. Een Shih Tzu is een erg aanhankelijke hond. Dit kan wel betekenen dat als je dit als eigenaar niet in goede banen leid hij ofzij zo aanhankelijk wordt dat ze verlatingsangst kunnen ontwikkelen.
Buiten rennen vinden ze heerlijk, zolang u maar wel in de buurt blijft. Is hij u kwijt, dat zal hij waarschijnlijk in paniek raken.
Hij kan dan zelfs zo erg in paniek raken, dat hij niet meer weet waar hij het zoeken moet, en zal dan niet luisteren naar uw geroep.
Op zo`n moment kun je het beste de hond rustig benaderen, en als je dichtbij genoeg bent de Shih Tzu optillen en kalmeren.

Stop uw Shih Tzu ook nooit in een kennel, hij zal dan totaal vereenzamen, hij raakt dan afgezonderd van de rest, gaat treuren en kwijnt helemaal weg. Ook wanneer u uren en dagen van huis bent, zal uw Shih Tzu zich zeer ellendig voelen.
Wat uiteindelijk resulteert in het gevolg dat hij uw huis gaat afbreken. En dat is nu niet bepaald bevorderlijk voor uw mens-hond relatie.

U zult merken dat als u eenmaal voor dit ras gekozen heeft, u ontelbare bakken liefde, troost, plezier, trots en ga zo maar door, van uw Shih Tzu zal krijgen. Zolang je maar niet vergeet dat deze hondjes behoorlijk arrogant, zelfbewust en onafhankelijk kunnen zijn. Het hoeft natuurlijk niet.
Maar dit is de aard van de Shih Tzu, en zo zal hij vaak zijn. Hij zal ook trouw, en liefdevol zijn naar uw gezin, ondanks dat hij alles beschouwd als het zijne.
Als uw Shih Tzu u in zijn hart heeft gesloten, en andersom, mag u er trots op zijn om zo`n goede “vriend” in huis te hebben.

En vergeet nooit de volgende regel bij het opvoeden van uw hond.

“Een Shih Tzu heeft geen karakter, een Shih Tzu is een karakter”