Aanschaf pup

Copyright © 2013 by Shih Tzu Amarantha’s

Een hond met of zonder stamboom?

Wanneer je een Shih Tzu (of ander ras) wilt kom je al snel uit bij de vraag of je gaat voor een hond met of zonder stamboom.
Dit is een keuze die voor sommige mensen lastig kan zijn, zeker in de tegenwoordige tijd. Beide partijen, fokkers met en zonder stamboom, zijn niet altijd zaligmakend. Na zelf 17 jaar met stamboom te hebben gefokt is het de laatste jaren duidelijk geworden dat er veel is veranderd in de “hondenwereld” Waar je vroeger een duidelijk verschil zag zie je nu steeds vaker dat er fokkers ( maar ook gelegenheidsnestjes) zijn die fokken zonder stamboom maar wel vele malen serieuzer omgaan met het uitzoeken van een geschikte reu of teef. Ze doen vaker gezondheidsonderzoeken en zijn strenger in het selecteren van hun potentiele pup kopers.
Ook bieden steeds meer mensen hun reu met stamboom aan als dekreu, ook aan teefjes zonder stamboom zolang zij maar (verschillende) gezondheidsonderzoeken hebben ondergaan. (Zoals bijvoorbeeld een oogonderzoek of patella luxatie)

De verschillen tussen mensen die fokken met en zonder stamboom zijn niet zo heel groot meer maar ze zijn er wel.

Een fokker die fokt met stamboom:
  • De fokker moet zich houden aan de regels van de Raad van Beheer en rasvereniging. Deze regels gaan voornamelijk over eventuele verplichte gezondheidsonderzoeken, het welzijn van de honden en verzorging en socialisatie van de puppen. Maar ook over het maken van bepaalde combinaties. Zo mag een teefje niet gedekt worden door haar vader of grootvader. Een broer en zus combinatie is ook verboden en zo zijn er nog een aantal combinaties die niet mogen. Dit is allemaal besloten om inteelt te voorkomen wat erg slecht kan zijn voor een ras, zeker als de fokker niet weet waar hij of zij mee bezig is.
  • Hoewel er voor het shih tzu ras geen gezondheidsonderzoeken verplicht zijn, zie je toch dat steeds meer fokkers dit vrijwillig laten doen. De onderzoeken die meestal dan gedaan worden zijn testen op o.a. erfelijke oogafwijkingen, Patella Luxatie en soms HD.
  • Je weet zeker dat je een 100% shih tzu hebt. Dankzij het stamboom weet je niet alleen zeker dat je een shih tzu hebt van uiterlijk, maar ook qua karakter. En mocht er onverhoopt toch iets zijn, dan is er de mogelijkheid om dit probleem misschien te kunnen opsporen ergens in de afstamming van de hond.
  • De fokker heeft hogere kosten wanneer zij een nest fokken. Een dekreu kost (veel) meer, soms wel tot de aanschafprijs van een pup (1000,-). De kosten van een stamboom/Chip/DNA certificaat (Per pup 112,-) en soms de kosten van een reis naar het buitenland wanneer een fokker daar een geschikte reu vind.

Een fokker die fokt zonder stamboom (of een gelegenheid nestje):

.
Ga niet puur en alleen af op fokkers van honden met of zonder stamboom maar luister naar beide. Dit zelfde geld ook voor instanties die zich willen inzetten voor de gezondheid van (ras)honden. Doe je eigen onderzoek en trek je eigen conclusies.De laatste jaren is er ook rond de fokkers die honden fokken met stamboom een hoop discussie ontstaan. Helaas moet ook ik toegeven, dat er inderdaad ook fokkers zijn die fokken met stamboom, maar toch verkeerd bezig zijn.
Voor iemand die op zoek is naar een gezonde pup is dit erg verwarrend. Fokkers die fokken met stamboom worden tenslotte aangeprezen! Een hond kopen bij een “stamboomfokker” is geen garantie op een gezonde en goede hond.
Als koper moet je ten alle tijden ook zelf voldoende informatie zoeken over een fokker.

Wees kritisch, stel vragen. Waarom maakt een fokker juist deze combinatie? Zijn er gezondheidsonderzoeken gedaan en wat zijn de uitslagen? Waarom doet een fokker nu juist wel of geen gezondheidsonderzoeken?
Kijk hoe de andere honden en puppen leven. Leven ze in het gezin, of heeft de fokker een heel deel ergens achter het huis waar de honden ook kunnen slapen. (De meeste rassen of kruisingen horen gewoon binnen te leven en op te groeien.) Wees niet bang om vragen te stellen.
Doet een fokker moeilijk over je vragen, ga dan een deurtje verder. Ga niet over 1 nacht ijs en bezoek meerdere fokkers. Leg uiteindelijk al je bevindingen van de fokkers waar je bent geweest bij elkaar en maak dan pas je beslissing waar je een puppie vandaan wilt. Neem er ook de tijd voor om te wachten tot een fokker een nestje pups heeft. Zo kun je goed over je keuze nadenken.
.
Fokken met inteelt en lijnteelt.
De grootste reden dat ook “stamboomfokkers” in een slecht daglicht worden gezet is omdat een heel grote groep fokt om de mooiste hond te kunnen krijgen. Zij fokken dus alleen showhonden. Dit doen ze vaak door te fokken met het zogenoemde “inteelt” en “lijnteelt” en ze rennen vaak allemaal naar een en dezelfde hond, veelal een die ook nog kampioen is. Wanneer een fokker alleen maar fokt met dezelfde honden in de afstamming dan wordt de genenpoel in deze afstamming steeds beperkter. Een keer een combinatie met honden die verwant zijn kan geen kwaad maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de fokker bij de volgende generaties honden kiest die niet aan elkaar verwant zijn.
Ook bij mensen kan dit voorkomen. Kijk maar eens naar Koning Karel II, die regeerde in spanje in 1665 tot 1700. Deze koning was zowel geestelijk als lichamelijk gehandicapt. Alle uiterlijke kenmerken die typisch waren voor de leden van het koninklijk huis Habsburg waren in hem zeer overdreven vertegenwoordigd.  Zijn hoofd was abnormaal groot en misvormd, en zijn onderkaak stak zover uit dat hij zijn tanden niet op elkaar kon krijgen. Ook zijn tong was zo groot dat hij niet kon spreken. Lopen kon hij, maar met moeite en op 35-jarige leeftijd was hij verlamd, epileptisch, kaal, vrijwel tand loos en slechtziend. Deze man mankeerde van alles. Wanneer je op google zoekt over deze koning vind je genoeg. In die tijd wisten ze het nog niet en dacht men dat hij behekst was, maar zijn handicaps hadden alles te maken met de vele inteelt in de familie. Ook bij honden kan dit het geval zijn.
Dat een fokker  fokt “in lijn” zoals het genoemd wordt, is niet erg, maar wanneer een fokker dit te veel en te vaak doet krijg je een kleine genenpoel en dus meer problemen. Het is dus erg belangrijk dat een fokker weet wat hij of zij doet wanneer deze een combinatie maakt, vooral als er meer van dezelfde lijnen in de afstamming voorkomen. Onthoud wel, dat inteelt/lijnteelt zelf GEEN ziektes veroorzaakt, inteelt/lijnteelt kan er alleen voor zorgen dat ze sneller aan het licht komen.
IEDERE hond, stamboom of niet, heeft wel een erfelijk defect. Van de meeste hebben ze geen last en met breed fokken (genenspreiding) loop je minder risico dat dezelfde defecte genen elkaar treffen en dus minder kans op lijders.

Hoe vind je nu een goede shih tzu fokker?

Een opgave die voor veel mensen lastig blijkt te zijn zo hebben wij vernomen. Wanneer men op verschillende zoekmachines op internet zoekt op de naam Shih Tzu, vind met allerlei pagina’s, maar veel leiden naar de zogenaamde ” broodfokkers ” .
Een goede fokker heeft niet meer dan 2 rassen. Het uitzoeken van goede combinaties, de verzorging van de ouderhonden, socialisatie van pups en ga zo maar door is een zware taak. Een taak die onmogelijk is wanneer je meer dan 2 rassen fokt.
Wanneer je een fokker bezoekt moet je op de volgende zaken letten:
  • Een verantwoordelijke fokker laat alle honden leven in huiselijke sfeer. Een Shih Tzu is een gezelschapshond en GEEN kennelhond die in een aparte schuur thuishoort.
  • Een verantwoordelijke fokker laat ook de puppies opgroeien in huiselijke sfeer. Zo maken de pups de omgeving al vroeg mee en kunnen zij leren aan alles te wennen.
  • Een gezonde pup eet goed, is levendig, schoon, kijkt helder uit de oogjes, en is speels en vrolijk.
  • Een verantwoordelijke fokker zal u ook altijd de moeder laten zien, en soms indien mogelijk ook de vader.
  • Een verantwoordelijke fokker zal alle papieren overhandigen/ laten zien die hij/zij heeft indien u daarom vraagt. Zoals stambomen, inentingsbewijzen, gezondheidsverklaringen, tentoonstellingsuitslagen etc.
  • Ook zal een verantwoordelijke fokker je alles kunnen en willen vertellen over de afstamming van jou pup, en waarom hij of zij een bepaalde keuze heeft gemaakt.
  • Pups die gefokt zijn bij een verantwoordelijke fokker zijn voorzien van de nodige inentingen ingevuld in een ” internationaal paspoort voor gezelschapsdieren” met correct en volledig ingevuld ” Klinisch Onderzoek”, een chip en eventueel met bijbehorend stamboom. En de pup wordt pas meegegeven wanneer deze vrij is verklaard van wormen en andere parasieten ( o.a. vlooien)
  • Een verantwoordelijke fokker zal niet geheimzinnig doen over zaken, en de meeste vragen gewoon beantwoorden. Deze zal zich ook niet negatief uitlaten over andere collega fokkers.
  • Een verantwoordelijke fokker zal een pup niet zomaar meegeven alsof hij/zij een afhaalchinees is. De fokker wil alleen de beste eigenaren voor zijn/haar puppen en zal u dan ook het hemd van het lijf vragen.
  • Een verantwoordelijke fokker zal absoluut niet teveel inteeld en lijnteeld toepassen in zijn afstamming waardoor de genenpoel kleiner wordt en er meer problemen zullen optreden wat betreft de gezondheid van een ras.
Dit is nogal een lijst om op te letten, zeker. Maar besef dat je hondje jarenlang moet meegaan en het dus belangrijk is dat de pup verantwoordelijk is gefokt.
Laat je nooit verleiden tot directe aankoop, maar neem de tijd. Bezoek meerdere fokkers en neem de tijd om een keuze te maken. Een verantwoordelijke fokker zal nooit iets (negatiefs) zeggen wanneer je de keuze hebt gemaakt bij een andere fokker een pup te kopen.
Een verantwoordelijke fokker vind het ook niet erg wanneer (aanstaand) pup kopers gewoon eens langskomen om hun huis te bezoeken en hun hondjes te bekijken, en deze zal je nooit wantrouwen wanneer je na het kopen van de pup een bezoek brengt aan de dierenarts.

Wat is nu precies een broodfokker?

Het woord broodfokker omschrijft het al. Een fokker die fokt om zijn/haar brood te verdienen. Een fokker die veel nestjes heeft van verschillende teven van hetzelfde ras hoeft dan weer geen broodfokker te zijn!
Een zogenoemd broodfokker is vaak ook makkelijk te herkennen.
Deze fokt vaak meer dan 1 ras, soms wel meer dan 30 en heeft puppen in de aanbieding van allerlei soorten en maten en kruisingen.
De puppen zijn vaak ziek, vies en slecht gesocialiseerd. Teven en reuen zien nooit het daglicht en mogen hun dagen slijten in hokken waar zij puppies kunnen werpen en maken.
De moederhond krijg je eigenlijk nooit te zien en de vader… vaak weten ze niet eens wie dat is.
De honden leven in verschrikkelijke omstandigheden en worden gedumpt of afgemaakt op gruwelijke wijze wanneer zij niet goed genoeg meer zijn voor hun taak. Dit soort broodfokkers zijn niet alleen in de Oostbloklanden te vinden, maar ook in andere landen en ook zeer zeker in Nederland en België.
Ook puppies die worden verkocht in dierenwinkels komen vaak van dit soort fokkers.
Zolang er vraag is naar dit soort broodfokkers, zullen zij altijd blijven bestaan.
Zoek op verschillende zoekmachine’s maar eens op het woord Broodfokker. De lijst is oneindig. En dit kunnen we alleen stoppen, wanneer mensen bij een goede en verantwoordelijke fokker hun pup kopen. Maar zolang er mensen zijn die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, en in 1 dag beslissen een hond te willen kopen, zullen dit soort broodfokkers blijven bestaan.
Kortom…
Kies je pup uit bij een verantwoordelijke shih tzu fokker. En ga niet over 1 nacht ijs.
Daar komt bij… wanneer je een pup koopt bij een broodfokker, je vaak meer kwijt bent aan dierenarts kosten, dan een (stamboom) pup bij een verantwoordelijke fokker.
Een pup koop je niet zomaar even, daar moet je jaren mee leven dus moet zijn/haar basis ook de beste zijn geweest.
Een shih tzu is ook een hond, dus om te kijken of dit ras bij jou past is het al belangrijk te weten of uberhaupt een hond in jou gezin past.
Daar komt bij dat een shih tzu wat extra verzorging nodig heeft, ook een zaak om mee te nemen in de beslissing of een shih tzu bij jou past.
Wanneer je de volgende stellingen met een volmondige JA kunt beantwoorden dan past dit ras zeker bij jou.
Besef je….
  • Dat je 24 uur per dag, 7 dagen in de week bezig bent met de hond?
  • Dat je er ook ‘s nachts wel eens uit je bed moet omdat de hond vervelend is, of zijn behoefte moet doen?
  • Dat je ‘s morgens wel eens beneden komt en je hond dat zijn behoefte heeft gedaan door heel je huis. Opruimen dus.
  • Dat een hond soms veel geld kost bij een dierenarts aan b.v. de medicatie, inentingen, ontwormingen etc. Maar ook wanneer er een ongeluk is gebeurd en de hond b.v. zijn/haar poot heeft gebroken?
  • Dat een pup moet worden opgevoed. Hij/zij moet leren wat wel en niet mag, de zindelijkheidstraining gaat door en een puppycursus is aan te raden?
  • Dat een hond zeker 3x per dag moet worden uitgelaten. ( en dan niet tot aan het einde van de straat en weer terug!)
  • Dat je bij het hebben van een shih tzu meer tijd kwijt bent aan de vachtverzorging?
  • Dat de ogen regelmatig moeten worden schoongemaakt en de tandjes regelmatig gepoetst?
  • Dat als je je shih tzu niet in lange vacht houd je zeker 4 tot 6x per jaar bij de trimsalon zit om je hond te laten trimmen?
  • Dat een shih tzu enorm eigenwijs kan zijn, en je soms bepaalde dingen 5x moet zeggen voordat ze luisteren?
  • Dat je bij je shih tzu zijn billen kunt wassen wanneer er weer eens wat uitwerpselen zijn blijven hangen in zijn/haar vacht?
En zo heb je nog veel meer zaken waar je aan moet denken. Belangrijkste is dat je beseft dat je iedere dag bezig bent met je shih tzu. Shih Tzu’s zijn gezeldschapshonden. Dit betekend dat ze graag bij je willen zijn, alles willen meemaken in het gezin en graag meegaan.
Ze kunnen wel alleen zijn, maar geen 5 uur, en zijn ook zeker niet geschikt als kennelhond.
Kinderen is een shih tzu gek op, zolang de kinderen leren de hond te respecteren en ouders maar beseffen dat ZIJ verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun hond EN kinderen. Een shih tzu is GEEN speelgoed.

Copyright © 2013 by Shih Tzu Amarantha’s