Over ons

Amarantha`s is opgestart door mij, Joyce van Dijk, en bestaat nu sinds 28 september 2004.
Mijn grootouders hebben altijd rashonden gefokt, zoals de Yorkshire Terriër, Pekingezen, Duitse Herders en Poedels. Het was dus ook niet zo verwonderlijk dat het fokvirus ook op mij zou overslaan.
Ik maakte kennis met mijn eerste Shih Tzu toen ik een jaar of 10 was, en in de loop der jaren is de kennis van, -en de liefde voor- dit ras steeds verder gaan groeien.
Toen ik uiteindelijk zelf ook graag wilde gaan fokken kreeg ik ontzettend veel hulp van mijn ouders. Zij hebben mij altijd met raad en daad bijgestaan. Ook kreeg ik ontzettend veel hulp van Bluetop`s fokker M. van Nimwegen, waarbij ik altijd, terecht kon met wat dan ook.
Ik ben hen allemaal dan ook heel erg dankbaar voor hun hulp, steun en toewijding.
Ik ben begonnen met de bekende Bluetop`s lijnen, en ik hoop deze lijnen met een Amarantha`s tintje in de toekomst voort te kunnen zetten. Hierbij maak ik gebruik van de Scandinavische en Europese lijnen. Wij prefereren graag een stoer en stevig type shih tzu met een arrogante houding, mooie expressie, vloeiend gangwerk en proberen dan ook naar o.a. deze maatstaven te fokken.
Bij Amarantha`s fok ik om mijn geliefde ras te verbeteren, en niet te vermeerderen.
Ik selecteer alleen de beste honden om mee te fokken, en aarzel dus ook niet om een hond uit het fokprogramma te halen als deze niet voldoet aan mijn persoonlijke eisen.
Wij doen ook mee aan tentoonstellingen om te kijken in hoeverre zij voldoen aan de rasstandaard die is opgesteld door de Shih Tzu Club Nederland.
Want naast een bijzonder karakter heeft de Shih Tzu ook een bijzonder uiterlijk, en dat wil ik graag zo houden.
Er zijn drie belangrijke punten waar ik op let bij het fokken, namelijk gezondheid, karakter en schoonheid.
Gezondheid: De gezondheid is eigenlijk wel de nummer 1 als het gaat om de drie belangrijkste dingen bij het fokken. De gezondheid bepaald immers hoelang uw hondje leeft, en hoelang u hier plezier van hebt.
Bij Amarantha`s wordt hier heel erg op gelet. Zo selecteren wij alleen de beste reutjes voor onze teefjes, en zijn onze reutjes bij lange na niet beschikbaar voor ieder teefje.
Karakter: Het karakter is natuurlijk een net zo belangrijk onderdeel.
De Shih Tzu is van oorsprong een gezelschapshondje, en dat willen wij wat het karakter betreft natuurlijk ook zo houden.
Vanuit hun karakter horen zij intelligent, lief, waaks en arrogant te zijn, en hun temperament vriendelijk en onafhankelijk.
Ook wat het karakter betreft moeten zijn dus perfect zijn. Bij Amarantha`s wordt absoluut niet gefokt met honden met een gedragsstoornis, of die angstig, bijtgraag of vals zijn!
Schoonheid: Hun schoonheid is al even uniek. Wat begint bij een kleine pup met een chrysantachtig gezichtje, zo groeien ze uit als schitterende honden met een overvloed aan haar en met een arrogantie waar je U tegen zegt.
Hun uiterlijk is dus ook een belangrijk onderdeel. Ik fok mijn pups zo dicht mogelijk tegen de Nederlandse rasstandaard aan, en maak daarbij, zoals u eerder heeft kunnen lezen, vooral gebruik van Scandinavische en Europese lijnen.
Zoals u ziet worden er een hoop eisen gesteld aan mijn hondjes, maar dat is dan ook niet voor niets. Ik heb mijn hart en ziel aan dit ras verloren en ik geniet dagelijks van hun gekke capriolen en liefde, en wil dat ook delen met de mensen die ook graag een Shih tzu willen hebben, en doe dit ook voor het ras, zodat zij eeuwig hun speciale aandacht en liefde met ons kunnen delen. Al onze honden zijn onderdeel van het gezin en wonen en leven dus ook gewoon bij ons in huis.

Over J.E. van Dijk: samen

Amarantha’s is opgestart door mij, Joyce van Dijk, en bestaat nu sinds 28 september 2004.
Mijn grootouders hebben altijd rashonden gefokt, zoals de Yorkshire Terriër, Pekingezen, Duitse Herders en Poedels. Het was dus ook niet zo verwonderlijk dat het fok virus ook op mij zou overslaan.
Ik maakte kennis met mijn eerste Shih Tzu toen ik een jaar of 10 was, en in de loop der jaren is de kennis van, -en de liefde voor- dit ras steeds verder gaan groeien.
Onze eerste Shih Tzu heette Moppie, oftewel Chermaine v.h. Griends-Veen. Samen met onze goede vriend Martin van Nimwegen van de kennel Bluetop’s kocht mijn moeder onze mop. Martin kocht haar zusje. Dankzij moppie ben ik dit ras echt gaan leren kennen en heb ik ook echt een nestje Shih Tzu pups mogen meemaken.
Helaas mocht onze Moppie maar 9 jaar worden maar in die jaren heb ik zoveel geleerd over dit ras en hun speciale karakter en al snel verloor ik mijn hart aan hen.

In december 2013 ben ik bevallen van een schitterende zoon en samen met mijn vriend wonen wij in IJsselstein wat vlakbij Utrecht ligt. Door de komst van onze zoon ben ik het wat rustiger aan gaan doen wat betreft het showen van onze honden, ik wilde tenslotte graag tijd steken in mijn gezin. Uiteindelijk zal ik zeker weer vaker op een tentoonstelling te vinden zijn.

Ik selecteer streng op de gezondheid van mijn geliefde ras. Al onze honden waar we mee fokken zijn in ieder geval een keer getest op oogafwijkingen (ECVO) en hebben zij een Pattela Luxatie onderzoek ondergaan.
Omdat gezondheidsonderzoeken (helaas) nog niet verplicht zijn binnen dit ras is het niet altijd mogelijk om een reu te vinden die ook getest is. Combinaties worden goed overdacht voordat zij worden gemaakt en al onze honden en puppy’s worden met liefde en zorg grootgebracht.

In mei 2014 ben ik begonnen met een opleiding tot hondentrimster bij het HKI te Bunnik en in April 2017 ben ik geslaagd voor mijn opleiding.
Natuurlijk trimde ik onze eigen hondjes al maar ik wilde nog meer leren en bezig zijn met honden. Ik wilde nog meer weten over verschillende vachten, de huid, huidproblemen, trimschema’s en noem maar op van allerlei rassen.
Heb je nog vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Joyce van Dijk