Gezondheid

De gezondheid van je Shih Tzu hangt van 2 dingen af

1- De combinatie van de ouderdieren gemaakt door de fokker
De fokker is verantwoordelijk voor de combinatie van de ouders van jou pup. Dat wil zeggen dat zij (voor het gemak even een zij) goed moet weten welke combinatie zij maakt. Laten we voor het gemak even zeggen dat we een teef hebben. Hiervoor moet een gepaste reu gevonden worden. Hij moet kwa gezondheid,bouw en karakter bij jou teef passen. Dit geldt natuurlijk ook voor mensen met een reu, zij moeten erop letten dat hun reu niet elke willekeurige teef dekt. Er moet worden uitgezocht of er ziektes of erfelijke afwijkingen in de stamboom voorkomen, en zo ja… welke invloed deze hebben op de pup. Een fokker zal echter nooit een hond gebruiken voor de fok als deze een (ernstige) erfelijke afwijking heeft. Hij wil tenslotte het ras verbeteren.

2- Hoe jij je pup verzorgt.
Dit is een taak die ligt bij jezelf. Hoe verzorg ik mijn shih tzu goed. Niet alleen kwa voeding en beweging, maar ook qua opvoeding en verzorging van de vacht vallen hier onder. Een hond die altijd maar in de klit zit, en slecht luistert, zal daar alleen maar hinder van hebben. En de baasjes ook natuurlijk.

Ik ga je nu even wat vertellen over de mogelijke ziektes en/of afwijkingen die heel incidenteel bij de shih tzu voorkomen. Niet vaak dus, omdat hier goed op wordt gelet. Maar toch is het prettig om hier wat vanaf te weten. Stap voor stap gaan we het lichaam van je shih tzu af.

De ogen.

Het grootste probleem bij de shih tzu z`n ogen is eigenlijk ontstoken en tranende ogen. Dit komt vaak doordat er haren op het hoofd in de ogen hangen. De Shih Tzu verliest altijd al traanvocht, dit is ook te zien als een bruin plakkerig spul. Het gaat enorm stinken als je hier niet goed op let, en gaat gigantisch klonteren dan. Haal je dit niet op tijd weg, dan is de kans op ontstekingen erg groot.
Mede hierdoor moet je altijd het haar op het hoofd van je hond bijeenbinden met een elastiekje. Of als je je Shih Tzu hebt kort gekipt, moet je erop letten dat je dit bijhoudt. Ook de haartjes op het hoofd die kort zijn gaan op ten duur in de ogen prikken, wat weer lijdt tot irritatie.
Veel shih tzu`s hebben hier dus last van, maar als je de oogjes regelmatig schoonmaakt, en let op de haren op z`n hoofd, zal hij hier geen last van hebben.

Natuurlijk heb je ook erfelijke problemen. Een aantal oogproblemen die bij de Shih Tzu voorkomen zijn:

Hoornvliesontsteking(keratitis)
Distichiasis
entropion/ectropion
glaucoom

Deze oogziektes komen niet vaak voor, maar als er problemen zijn, is het een van deze dingen. Het is taak van de fokker hierop te letten. Dit soort dingen kun je laten testen bij een kliniek voor gezeldschapsdieren. Alhoewel dit niet verplicht is, puur omdat het maar weinig voorkomt.

Wat is wat?
Hieronder leg ik je even uit wat elke oogziekte is.

Hoornvliesontsteking(keratitis):
Dit is een zweertje op het hoorvlies dat is ontstaan door een beschadiging. Normaal gesproken is het hoornvlies heel glad. Deze aandoening komt vaak voor bij honden met uitpuilende ogen. (cavalier king charles spaniel bv) En bij oudere honden. De zweren die ontstaan zijn erg pijnlijk en kunne het hoornvlies beschadigen. Ga met deze aandoening niet zelf dokteren, maar laat het altijd even nakijken door de dierenarts.
Deze kan dan een ontsteking constateren door een gekleurd vloeistof in de ogen te doen en deze te bekijken met ultraviolet licht.
Deze vloeistof blijft kleven aan de zweer, en zo kan de dierenarts zien wat de hond mankeerd. De symptomen hiervoor zijn:
vaak knipperen, toegenomen traanproductie, rood oog, afkeer van fel licht, pijn, kleurverandering in het hoornvlies( naar een ondoorzichte kleur blauw/grijs) en opgezet bondweefsel ( het membraam, wat de voorkant van het oog bedekt)

Distichiasis:
Enkele, een rij of meerdere rijen haren groeien in de ooglidrand. Dit zijn geen wimpers zoals bij de mens. Honden hebben geen wimpers, ook niet op de bovenooglidrand. Gevolg van deze extra haren is bijv. natte oogleden, traanstreepvorming en hoornvlies-irritatie. Distichiasis is pijnlijk voor de hond, daar er constant haren tegen de oogbol aankomen. Het is een erfelijke afwijking.
Wat is er aan te doen?

Entropion/ectropion:
Dit is een afwijking van de ooglidrand, wat voorkomt door onjuist fokken. Ec betekend naar buiten. Bij ectropion is het ooglid naar buiten gegroeid en verkleefd, waardoor vuil heel gemakkelijk toegang heeft tot het oog. Hierdoor ontstaan ontstekingen.
En betekend naar binnen. Entropion is dus dezelfde afwijking, alleen staat de rand van het ooglid dan naar binnen vergroeit. Hierdoor krullen de oogharen naar binnen en irriteren de oogbol.

Glaucoom:
Glaucoom is een aandoening van de voorste oogkamer. Er is sprake van een verhoogde druk in de oogbol en kan aan één oog maar ook aan beide ogen ontstaan. Als de druk in de oogbol blijft toenemen, neemt de oogbol in omvang toe en dat is dan duidelijk te zien. Blijft de druk in de oogbol toenemen, dan heeft het dier hier veel pijn aan en kan zelfs blind worden. De blindheid ontstaat dan door beschadiging tengevolge van glaucoom aan hoornvlies, lens, netvlies en de oogzenuw. De verhoogde druk ontstaat, doordat het oogwater niet kan afvloeien. Wanneer er sprake is van een chronisch verhoogde oogboldruk, dan gaat het gezichtsvermogen achteruit en vallen delen van het gezichtsveld uit. Bij een acute vorm van glaucoom is er vooral een heftige ontsteking met roodheid vast te stellen, de pupil is verwijd en er kan misselijkheid met braken optreden.

Het spreekt voor zich dat glaucoom direct behandeld dient te worden en het liefst al in het beginstadium, zodat verdere beschadiging aan het oog voorkomen kan worden. Een dierenarts zal in de meeste gevallen gebruik maken van ontwateringmiddelen en oogdruppels om de druk te verlagen en soms de pupil vernauwen. In bepaalde gevallen zal er geopereerd worden en een kleine inkeping boven de iris of in het oogwit gemaakt wordt, waardoor het overtollige oogwater kan afvloeien. Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet nodig, want Moeder Natuur heeft ervoor gezorgd om ook glaucoom op een natuurlijke manier te kunnen genezen. Ga niet zelf dokteren bij een dier met glaucoom en roep hierbij professionele hulp in.

Huid en haar problemen.
Bij huid en haar problemen denken we vooral aan allergieën, jeuk, bijten en schilvering van de huid. Bij allergieën hebben we te maken met een erfelijke overgevoeligheid. Als je Shih Tzu hier last van heeft moet je in overleg met je dierenarts de hond kort houden, wassen en behandelen met de juiste spullen.

Longen en Luchtwegen.
Vaak zien we dat er meldingen worden gemaakt van kortademigheid bij de Shih Tzu. Dit gaat vaak gepaard met knorren en snurken, maar benauwdheid staat hier toch voorop. Dit komt meestal door te nauwe neusgaten. Meestal kan je shih tzu hier prima mee leven, maar bij ernstige gevallen kan dit met een operatie worden verholpen.

Spijsvertering.
Bij spijsvertering moet je meestal denken aan diaree, en in een enkel geval van chronische verstopping. Vaak zijn deze problemen goed te verhelpen met een aangepast dieet dat je maakt in overleg met je dierenarts. Deze problemen komen meestal voor als je hond niet tegen bepaalde bestanddelen in de voeding kan.

Verder zijn er nog andere wat “kleinere” problemen die bij de Shih Tzu kunnen voorkomen. Want zoals elk ras, is ook de shih tzu niet brandschoon. Het lijkt allemaal veel, maar de meeste dingen zie je niet of nauwelijks bij de shih tzu, maar zijn toch dingen om wat vanaf te weten.

Navelbreuk:
Een navelbreuk is een klein bultje dat op de buik zit. Bij een hoop rassen levert dit problemen op, bij de Shih Tzu daarin tegen komt het ontzettend vaak voor. Dit kan geen kwaad, zolang het bultje niet te groot is en je hem naar binnen kunt drukken. Is de bult vrij groot, dan bestaat de kans dat de darmen of andere organen hierin gaan liggen en dan verstoppingen en/of knopen in komen. Zoals ik al zei hebben een hoop Shih Tzu een navelbreukje. Dit is meestal afhankelijk van de manier waarop de pup bij de geboorte is gescheiden van de moederkoek, maar het heeft voor een gedeelte ook een erfelijke oorzaak.
Een navelbreuk is namelijk ook een teken van een zwakke plek in het buikvlies ( net als een liesbreuk) en ondanks dat het dus vrij veel voorkomt bij de Shih Tzu is het raadzaam hierop te letten bij het fokken.

Hernia:
Een hernia is iets wat je ook wel ziet bij de Shih Tzu. Bij een hernia zit er een zenuw klem tussen een wervel kolom. Vaak is dit met medicijnen wel te genezen, maar in hele ernstige gevallen, en er niets anders is, zal de hond moeten worden ingeslapen. Maar dit komt zelden of nooit voor.

Patella Luxatie:
Patella is de officiële naam voor de knieschijf. Een patelle Luxatie betekend dus een loszittende knieschijf. Er zijn verschillende vormen van luxaties. De meest voorkomende is de luxatie naar mediaal. Dit wil zeggen dat de knieschijf naar de binnenkant van de knie wegschiet. Dit komt vaak voor bij honden van kleine rassen.
De luxatie naar lateraal, waarbij de knieschijf naar buiten wegglijdt, zien we soms bij de grote rassen, vaak in combinatie van een draaing in het dijbeen. Deze laatste vorm is zeldzaam. Dus daar hebben we het niet over.
Oorzaak:
Het kniegewricht wordt gevormd door het dijbeen en de scheenbeen. Voor op het dijbeen loopt een sleuf waar de knieschijf normaliter in ligt. Aan de knieschijf zit de kniepees die op haar beurt weer vastzit aan een beenkam op het scheenbeen. Bij sommige honden is de sleuf in het dijbeen ondiep en zit de aanhechting van de kniepees wat te ver naar binnen toe. De knieschijf kan dan makkelijk uit zn sleuf naar binnen toe schieten.Als dit gebeurt spreken we van een Patella Luxatie.
Diagnose:
De klachten van de hond hangen af van de ernst van de luxatie. We kennen verschillende vormen. Als de knieschijf er slechts incidenteel afschiet spreken we van een Habituele luxatie. Honden die dit hebben lopen af en toe een paar passen met een pootje opgetrokken. De knieschijf is dan van z`n plaats geschoven. Na een paar passen schiet deze weer terug, en de hond loopt weer gewoon verder.
Voor huishonden hoeft dit geen probleem te zijn, maar voor showhonden is het een in het oog springend gebrek.
Erger wordt het wanneer de knieschijf eraf ligt en slechts af en toe terugspringt. We spreken dan over een stationaire luxatie. Deze honden hebben problemen met overeind komen lopen. Ze gaan van achter met een soort o-beentje en kikkerpas lopen. Hier heeft de hond zelf meestal behoorlijke last van. De ergste vorm is wanneer de knieschijf er totaal afligt en ook niet meer op zijn plek is terug te leggen. Deze dieren kunnen niet normaal staan en moeten roeien met hun achterlopen om vooruit te komen.
Als de honden onderzocht worden moet niet alleen naar de ligging van de knieschijf gekeken worden, ook naar de stand van het dijbeen, de kromming van de beenkam op het scheenbeen en de diepte van de sleuf in het dijbeen zijn van belang. Hiernaast zien we in combinatie met een patella luxatie nog wel eens andere knieproblemen zoals gescheurde kruisbanden of gewrichtsslijtage. Voordat tot een operatie besloten wordt moet dit allemaal worden nagekeken.

Als de hond een lichte vorm heeft van patella luxatie hoeft er niet per see te worden geopereerd. Alleen bij de ernstige vorm wordt er ingegrepen. Dit gebeurt dan in overleg met je dierenarts. Patella luxatie wordt overigens niet veroorzaakt voor traplopen, springen of wat dan ook. Alhoewel traplopen niet zo heel goed is voor je Shih Tzu, en je hem/haar alleen mag laten springen als deze dit zelf kan.
Patella luxatie is een erfelijke aandoeningen. Met deze honden kun je dus beter niet fokken en een goede fokker zal dit zeker ook niet doen.

Nu weet je wat meer over eventuele afwijkingen en ziektes die voor kunnen komen bij de Shih Tzu. Dit KAN, dus schrik niet als je dit leest. Ik vind het belangrijk voor een pup eigenaar dat hij/zij wat weet over de gezondheid, en dus ook over dit soort dingen.
Onthoud wel, dat er duizenden ziektes op deze aardbol rondzwerven, die elke hond kan krijgen, rashond of niet. Maar om deze nu allemaal op te noemen….dat is niet te doen.