Aanschaf pup

Een shih tzu is ook een hond, dus om te kijken of dit ras bij jou past is het al belangrijk te weten of uberhaupt een hond in jou gezin past.
Daar komt bij dat een shih tzu wat extra verzorging nodig heeft, ook een zaak om mee te nemen in de beslissing of een shih tzu bij jou past.
Wanneer je de volgende stellingen met een volmondige JA kunt beantwoorden dan past dit ras zeker bij jou.
Besef je….
 • Dat je 24 uur per dag, 7 dagen in de week bezig bent met de hond?
 • Dat je er ook ‘s nachts wel eens uit je bed moet omdat de hond vervelend is, of zijn behoefte moet doen?
 • Dat je ‘s morgens wel eens beneden komt en je hond dat zijn behoefte heeft gedaan door heel je huis. Opruimen dus.
 • Dat een hond soms veel geld kost bij een dierenarts aan b.v. de medicatie, inentingen, ontwormingen etc. Maar ook wanneer er een ongeluk is gebeurd en de hond b.v. zijn/haar poot heeft gebroken?
 • Dat een pup moet worden opgevoed. Hij/zij moet leren wat wel en niet mag, de zindelijkheidstraining gaat door en een puppycursus is aan te raden?
 • Dat een hond zeker 3x per dag moet worden uitgelaten. ( en dan niet tot aan het einde van de straat en weer terug!)
 • Dat je bij het hebben van een shih tzu meer tijd kwijt bent aan de vachtverzorging?
 • Dat de ogen regelmatig moeten worden schoongemaakt en de tandjes regelmatig gepoetst?
 • Dat als je je shih tzu niet in lange vacht houd je zeker 4 tot 6x per jaar bij de trimsalon zit om je hond te laten trimmen?
 • Dat een shih tzu enorm eigenwijs kan zijn, en je soms bepaalde dingen 5x moet zeggen voordat ze luisteren?
 • Dat je bij je shih tzu zijn billen kunt wassen wanneer er weer eens wat uitwerpselen zijn blijven hangen in zijn/haar vacht?
En zo heb je nog veel meer zaken waar je aan moet denken. Belangrijkste is dat je beseft dat je iedere dag bezig bent met je shih tzu. Shih Tzu’s zijn gezeldschapshonden. Dit betekend dat ze graag bij je willen zijn, alles willen meemaken in het gezin en graag meegaan.
Ze kunnen wel alleen zijn, maar geen 5 uur, en zijn ook zeker niet geschikt als kennelhond.
Kinderen is een shih tzu gek op, zolang de kinderen leren de hond te respecteren en ouders maar beseffen dat ZIJ verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun hond EN kinderen. Een shih tzu is GEEN speelgoed.
Waarom een hond met stamboom?
Wij krijgen vaak van mensen te horen, dat zij een shih tzu kochten zonder stamboom, omdat ze toch geen tentoonstellingen willen bezoeken met hun hondje.
En ook al heb je inderdaad een stamboom nodig voor het meedoen aan tentoonstellingen is dit zeker niet de belangrijkste reden om een shih tzu mer stamboom te kopen.
De shih tzu is een erg populair ras. Wat betekend dat veel slechte fokkers en broodfokkers hier een slaaitje uit willen slaan. Er wordt dus ook veel gefokt zonder stamboom.
De risico’s voor het kopen van een shih tzu zonder stamboom zijn zeker niet klein.
Een shih tzu die is gefokt met stamboom, is gefokt volgens een hoop regels en wetten van o.a. de erkende rasvereniging en de Raad van Beheer. Dit is dan ook de beste garantie voor een gezonde en goed gesocialiseerde hond.
De regels voor een shih tzu fokker met stamboom zijn o.a. het maximaal aantal nesten die een moederteef mag hebben, de rustperiode die zij MOET hebben, de verzorging en socialisatie van de pups. En wanneer uw pup onverhoopt toch iets blijkt te mankeren is de fokker verplicht tot tegemoetkoming en ondersteuning.
Het is dus niet de stamboom die je koopt maar een goed gefokte shih tzu die de beste basis heeft gehad voor de rest van zijn/haar leven.
Hoe vind je nu een goede shih tzu fokker?
Een opgave die voor veel mensen lastig blijkt te zijn zo hebben wij vernomen. Wanneer men op verschillende zoekmachines op internet zoekt op de naam Shih Tzu, vind met allerlei pagina’s, maar veel leiden naar de zogenaamde ” broodfokkers ” .
Een goede fokker heeft niet meer dan 2 rassen. Het uitzoeken van goede combinaties, de verzorging van de ouderhonden, socialisatie van pups en ga zo maar door is een zware taak. Een taak die onmogenlijk is wanneer je meer dan 2 rassen fokt.
Wanneer je een fokker bezoekt moet je op de volgende zaken letten:
 • De fokker zal nooit adverteren in dag- of weekbladen advertenties, of te vinden zijn op advertentiesites zoals “marktplaats”, “tweedehands”, “speurders”, “tekoop”, of soortgelijke pagina’s.
 • Een verantwoordelijke fokker laat alle honden leven in huiselijke sfeer.
 • Een verantwoordelijke fokker laat ook de puppies opgroeien in huiselijke sfeer. Zo maken de pups de omgeving al vroeg mee en kunnen zij leren aan alles te wennen.
 • Een gezonde pup eet goed, is levendig, schoon, kijkt helder uit de oogjes, en is speels en vrolijk.
 • Een verantwoordelijke fokker zal u ook altijd de moeder laten zien, en soms indien mogenlijk ook de vader.
 • Een verantwoordelijke fokker zal alle papieren overhandigen/ laten zien indien u daarom vraagt. Zoals stambomen, inentingsbewijzen, gezondheidsverklaringen, tentoonstellingsuitslagen etc.
 • Pups die gefokt zijn bij een verantwoordelijke fokker zijn voorzien van de nodige inentingen ingevuld in een ” internationaal paspoort voor gezeldschapsdieren” met correct en volledig ingevuld ” Klinisch Onderzoek”, een chip met bijbehorend stamboom.En de pup wordt pas meegegeven wanneer deze vrij is verklaard van wormen en andere parasieten ( o.a. vlooien)
 • Een verantwoordelijke fokker zal niet geheimzinnig doen over zaken, en de meeste vragen gewoon beantwoorden. Deze zal zich ook niet negatief uitlaten over andere collegafokkers.
 • De meeste verantwoordelijke fokker verkopen hun puppen met een koopovereenkomst.
 • Een verantwoordelijke fokker zal een pup niet zomaar meegeven alsof hij/zij een afhaalchinees is. De fokker wil alleen de beste eigenaren voor zijn/haar puppen en zal u dan ook het hemd van het lijf vragen.
Dit is nogal een lijst om op te letten, zeker. Maar besef dat je hondje jarenlang moet meegaan en het dus belangrijk is dat de pup verantwoordelijk is gefokt.
Laat je nooit verleiden tot directe aankoop, maar neem de tijd. Bezoek meerdere fokkers en neem de tijd om een keuze te maken. Een verantwoordelijke fokker zal nooit iets (negatiefs) zeggen wanneer je de keuze hebt gemaakt bij een andere fokker een pup te kopen.
Een verantwoordelijke fokker vind het ook niet erg wanneer (aanstaand) pupkopers gewoon eens langskomen om hun kennel te bezoeken en hun hondjes te bekijken, en deze zal je nooit wantrouwen wanneer je na het kopen van de pup een bezoek brengt aan de dierenarts.
Wat is nu precies een broodfokker?
Het woord broodfokker omschrijft het al. Een fokker die fokt om zijn/haar brood te verdienen.
Wij kunnen u verzekeren dat er niets te verdienen valt aan het correct fokken van honden. Soms komt een fokker net uit te kosten na verkoop van een nestje puppen, maar de andere kosten draaien gewoon door. Verzorging, dierenarts, tentoonstellingen, voeding en ga zo maar door.
Het fokken van honden moet ook een hobby zijn, uitgevoerd om het ras te behouden dan al niet te verbeteren. En NIET om te vermeerderen.
Een zogenoemd broodfokker is vaak ook makkelijk te herkennen.
Deze fokt vaak meer dan 1 ras, soms wel meer dan 30 en heeft puppen in de aanbieding van allerlei soorten en maten en kruisingen.
De puppen zijn vaak ziek, vies en slecht gesocialiseerd. Teven en reuen zien nooit het dagligt en mogen hun dagen slijten in hokken waar zij puppies kunnen werpen en maken.
De moederhond krijg je eigenlijk nooit te zien en de vader… vaak weten ze niet eens wie dat is.
De honden leven in verschrikkelijke omstandigheden en worden gedumpt of afgemaakt op gruwelijke wijze wanneer zij niet goed genoeg meer zijn voor hun taak. Dit soort broodfokkers zijn niet alleen in de oostbloklanden te vinden, maar ook in andere landen en ook zeer zeker in Nederland en Belgiƫ.
Ook puppies die worden verkocht in dierenwinkels komen vaak van dit soort fokkers.
Zie hieronder wat voorbeelden van hoe deze honden leven. Is dit de omgeving waar u de pup vandaan wilt halen? Is dit de start die u uw pup wilt meegeven?
Zolang er vraag is naar dit soort broodfokkers, zullen zij altijd blijven bestaan.
Zoek op verschillende zoekmachine’s maar eens op het woord Broodfokker. De lijst is oneindig. En dit kunnen we alleen stoppen, wanneer mensen bij een goede en verantwoordelijke fokker hun pup kopen. Maar zolang er mensen zijn die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, en in 1 dag beslissen een hond te willen kopen, zullen dit soort broodfokkers blijven bestaan.
Kortom…
Kies je pup uit bij een verantwoordelijke shih tzufokker. En ga niet over 1 nacht ijs.
Inderdaad kost een pup bij een stamboomfokker meer geld, maar deze is dan ook met veel meer zorg gefokt en opgegroeid.
Daar komt bij… wanneer je een pup koopt bij een broodfokker, je vaak meer kwijt bent aan dierenarts kosten, dan een stamboompup bij een verantwoordelijke fokker.
Een pup koop je niet zomaar even, daar moet je jaren mee leven dus moet zijn/haar basis ook de beste zijn geweest.